tirsdag 14. september 2010

Surviving the night
Høstutstillingen. Jeg liker mange av fotografiene, kanskje særlig Onbalanced av Ingrid Eggen og Boom I, II og III av Annar Bjørgli. Først de unge kvinnene, minimalistisk kledd, mistilpasset i sine omgivelser, men det er nettopp dette som gjør dem interessante, som gjør at deres kropper vrir seg mellom de begrensende interiørene og blir estetiske forlengelser av det indre ubehaget. Så mennene med hoder som har forsvunnet opp i røyk, det normale blir utvidet av noe kunstig, røyken som noe de kan gjemme seg bak og som samtidig gjør dem til noe mer enn mennesker, drar dem ut av naturen og inn i det mystiske.

Så er det maleriene. Jeg tiltrekkes av det eventyrlige og surrealistiske, men også av tekst som bilde, som utvidelse av bildet, eller bare som tekst. Roots and Ruin med nettopp blandingen av røtter og ruiner, trærne som strekker seg over og omfavner bygninger og mennesker, trær som minner om mennesker, bygninger med forvridde perspektiver og der forfallet er i ferd med å fullbyrdes. De tre små dragene i Mothers Milk, en forlengelse av Narnia, Den Uendelige Historien, Ringenes Herre.

Jeg liker skulpturen av Randi Nygård, kanskje fordi jeg aldri ville tenkt på den som en skulptur. Komplekse system oppstår gjennom ei rekke enkle interaksjonar 3 er et nummer av National Geographic som det er klipt i, slik at de forskjellige reportasjene og fotografiene flettes inn i hverandre og blir til en virvel av inntrykk som suger oss inn i malstrømmen på forsiden. Enkelt, og samtidig veldig sammensatt.

Videokunsten har jeg litt problemer med. Jeg liker følelsen av å ta på meg hodetelefonene, forsvinne inn i små verdener av lys, lyd og bilde, og kanskje særlig den som er filmet på t-banen i Oslo, men som likevel viser denne underverdenen som noe fullstendig fremmed, med loddrette og vannrette forskyvninger, små bruddstykker av liv som presser seg på meg og gjør at jeg ser de som om for første gang. Og til slutt Human av Thomas Østbye. Underlig, vakker film som for meg formidler denne utstillingens hovedstrømning: den menneskelige svakhet, skjørhet og skjønnhet, en bønn om å få oppleve en dag til, om å "survive the night".

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar