søndag 27. november 2011

Falne kvinner og desillusjonerte unge menn

Jeg tenkte lenge på hva slags system jeg skulle gå for i bokhyllene, og kom til slutt frem til noe løst basert på det intrikate assosiasjonssystemet de bruker i platebutikken i High Fidelity. Hver av hyllene har en tematisk tittel. Målet var å finne åtte titler som favner all litteratur jeg eier, og jeg synes jeg har lykkes ganske bra. Det er i alle fall sjelden jeg står med en bok i hånden og lurer på hvilken av hyllene jeg skal putte den i, og flere av bøkene kan stå på to eller flere hyller. I'll talk you through it:

Første hylle bærer den optimistiske tittelen Death, and how to fix it. Her står Mann og Sebald, en del bøker om Polen, og på fix it siden har vi det nye testamente, Dalai Lamas Det gode hjerte, noen titler om mindfulness, yoga og Murakamis What I talk about when I talk about running.
Så følger hyllen Kunst, og den trenger vel strengt tatt ikke noen nærmere forklaring.
Så er det Writers I know-hyllen. Her er Dehnel jeg skrev master om, Wróblewski jeg har oversatt dikt av, andre forfattere jeg oversetter eller har oversatt (føles meget bra å kunne si det), levende og døde, de jeg har møtt og de jeg bare kjenner indirekte.
Så er det hyllen Undergang, med gode, varme, oppmuntrende The Road og The Year of The Flood, litt krim av varierende kvalitet, i tillegg til Roth og Orwell.
Deretter min favoritthylle med den velklingende tittelen Falne kvinner og desillusjonerte unge menn. Jeg føler at dette er selve mesterverket og er utrolig fornøyd med at her kan Flauberts Madame Bovary står rett ved siden av hans L'Éducation Sentimentale og slik skape en rød tråd og forbindelse mellom de to evig aktuelle temaene.
Deretter er det Travel, + down memory lane, diverse reisebøker som glir inn i litt barnelitteratur.
Og den siste hyllen, Magic realism and beyond, som kanskje er den minst presise tittelen, der Murakami og Márquez er selvfølgelige komponenter, men der det også havner mye annet rart. Det er en til hylle som ikke har fått et eget bilde, og det er fordi den heter noe så uoriginalt som Science Fiction & Fantasy, og obviously inneholder ting som Harry Potter, et Star Wars-leksikon, pluss mye av Douglas Adams og Tolkien.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar